Friday, August 10, 2012

၀ါတြင္းမွာသက္သတ္လြတ္စားရေအာင္

၀ါတြင္းကာလမွာ သက္သတ္လြတ္စားၾကမယ္႔သူေတြအတြက္ တေန႔ကခ်က္စားၿဖစ္တဲ႔ သက္သတ္လြတ္ဟင္း အလြယ္ေလးေတြပါ.. ဟင္းစပ္ေလးက ခံတြင္းလိုက္ေစတာေတာ႔အမွန္.. က်ားက်ားကေတာင္ေၿပာေနတယ္.. ခုလိုမ်ိဳးဟင္းေတြနဲ႔သာဆို တသက္လံုးေတာင္ သက္သတ္လြတ္စားႏိုင္တယ္တဲ႔..

ပဲၿပားသုပ္အတြက္

ပဲၿပား
သခြားသီး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ + နီ
ဆီ + ဆား
ပဲမႈန္႔ + ငရုတ္သီးမႈန္႔
မက်ည္းသီးမွည္႔

ပဲၿပားတစ္တံုးစီကို ၄ခ်ပ္လွီးၿပီး ဆီမ်ားမ်ားထဲမွာ ႏွစ္ေၾကာ္ပါတယ္.. ေရႊေရာင္သန္းၿပီး ၾကြတက္လာမွ ေနာက္တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးပါ.. မဟုတ္ရင္ေက်မြသြားတတ္လို႔.. ေၾကာ္ၿပီးတဲ႔ပဲၿပားေတြကို စကာေလးထဲမွာ ဆီစစ္ထားတုန္း အသုပ္အတြက္ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ခ်က္ပါ.. သခြားသီးကို ေခ်ာင္းေသးေသးေလးေတြရေအာင္ လွီးထား ၾကက္သြန္နီကိုလဲ ပါးပါးလွီးၿပီး ေရေဆးထားေပါ႔.. မက်ည္းမွည္႔ေလးကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားပါ.. အားလံုးအဆင္သင္႔ၿဖစ္ၿပီဆို ပဲၿပားေၾကာ္ကိုညွပ္.. အဆာပလာေတြထည္႔ၿပီး ႏွ႔ံေအာင္နယ္လိုက္ရင္ အရသာရွိလွတဲ႔ သက္သတ္လြတ္ပဲၿပားသုပ္ရပါၿပီ..


ကန္ဇြန္းပလိန္းအတြက္

ကန္ဇြန္းရြက္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ
ဆီ + ဆား
ေကာ္မႈန္႔

ကန္ဇြန္းရြက္ကို အရြက္သပ္သပ္ အရိုးသပ္သပ္ေၿခြထားပါ.. အရိုးကို ထက္ၿခမ္းခြဲၿပီးေၿခြရင္ ပိုစားေကာင္းပါတယ္.. ၾကက္သြန္ၿဖဴခပ္မ်ားမ်ားေလး ခြာၿပီးထုထားပါ.. ဆီနည္းနည္းနဲ႔ေၾကာ္ပါမယ္.. ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴထည္႔ ၾကက္သြန္ၿဖဴႏြမ္းလာရင္ ကန္ဇြန္းရိုးေတြအရင္ထည္႔ပါ.. အရိုးေလးေတြစိမ္းရင္႔ေရာင္ေပါက္လာမွ အရြက္ေတြထည္႔.. ဆားထည္႔ ေကာ္မႈန္႔ေလးေရေအးနဲ႔ေဖ်ာ္ထားတာေလာင္းထည္႔ၿပီး ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ပါ..


ခရမ္းခ်ဥ္သီးနမ္႔ဖစ္ေထာင္းအတြက္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ပဲပုတ္ၿပား
ၾကက္သြန္ၿဖဴ
ငရုတ္စိမ္း + နံနံပင္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ပဲပုတ္ၿပားကို မီးကင္ရပါမယ္.. ကြၽန္မကေတာ႔ မိုက္ခရိုေ၀႔ဖ္ထဲထည္႔ၿပီး အပူေပးလိုက္တယ္.. ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ႔ ငရုတ္စိမ္းကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ပဲပုတ္ကင္ေလးပါထည္႔ေထာင္းပါ.. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အခြံေတြဖယ္ၿပီး အသားခ်ည္းေခ်ထားပါ.. ေထာင္းထားတာေတြကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲေရာထည္႔ နံနံပင္ညွပ္ထည္႔ ဆားနည္းနည္းထည္႔လိုက္ရင္ နမ္႔ဖစ္ေထာင္းေလးရပါၿပီ..


ကြၽန္မတို႔ရဲ႕ သက္သတ္လြတ္ထမင္းပြဲပါ.. ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳေလးပါခ်က္လိုက္ေတာ႔ ပိုၿပီး စိုေၿပသြားတာေပါ႔..

No comments:

Post a Comment